cautare

luni, 29 octombrie 2007

Modigliani
Amedeo Modigliani s-a nascut in Livorno, Italia, in 1884. Tatal sau a murit de tanar, iar mama sa, descendenta a familiei Spinoza, l-a incurajat sa se indrepte spre arta. L-a trimis la studii in Florenta si Venetia. A vizitat muzeele din Italia. Talentat, sensibil, mandru de originea evreiasca, Modigliani a devenit unul dintre cele mai cunoscute personaje din Montmartre. In acelasi timp starea sa materiala era precara. Deseori dormea si lucra in studiourile artistilor care il placeau si care vedeau talentul sau deosebit. Primele sale tablouri au fost usor influentate de Toulouse-Lautrec, dar principalele sale lucrari, create intre 1915-1920 arata interesul sau urias pentru sculptura africana, Cezanne, dar si pentru lucrarile lui Picasso si Braque.

Eu il stiu pe Modigliani de la Alin, colegul meu de trupa, care a fost profund impresionat de filmul cu acelasi nume, coproductie romaneasca.
Povestea iubirii lui...

Tragica poveste de dragoste dintre Amedeo Modigliani, unul dintre cei mai talentati si apreciati pictori francezi si mult mai tanara Jeanne Hebuterne, este prezentata prin intermediul picturii si documentelor intr-o vasta expozitie la Muzeul de Arta Bunkamura din Tokyo, in perioada 7 aprilie - 3 iunie 2007.

Modigliani avea 32 de ani cand a intalnit-o pe tanara Jeanne Hebuterne, pe atunci in varsta de doar 18 ani, care isi dorea sa devina pictorita si il admira pe mai varstnicul artist, al carui stil profund original si bizar a starnit de la bun inceput controverse si comentarii. Relatia dintre cei doi a debutat furtunos, si in scurt timp au format un cuplu admirat si invidiat in cercurile artistice ale vremii, cei doi lucrand adesea impreuna, iar Jeanne a jucat nu o data rolul de model si muza pentru Amedeo. Dar aceasta poveste de dragoste avea sa se termine doar trei ani mai tarziu, cand Amedeo Modigliani, tot mai bolnav, murea la varsta de doar 35 de ani. Jeanne, insarcinata cu cel de al doilea copil, nu a suportat socul si trei zile mai tarziu se sinucidea, aruncandu-se de la fereastra apartamentului parintilor sai.


...iubire, arta si saracie...


Niciun comentariu: