cautare

duminică, 12 octombrie 2008

Fast blogging fo' a Happy Christmas...

Am citit intr-o carte (nu o extraordinara carte) ca uneori trebuie sa ne scriem viata, apoi sa o citim, ca sa realizam ce-am trait. Poate de aici nevoia tampita de jurnale, oracole, bloguri, pagini, siteuri. Trebuie sa recunosc ca de multe ori am experimentat asta. Sa traiesc ceva fabulos si sa nu stiu cum sa il/o pun in cuvinte. Ce inseamna? Ca nu a fost atat de "fabulos" sau ca nu am eu vocabularul prea bine dezvoltat? ...Sau inseamna ca, daca nu am putut sa transmit macar unui om, nimeni nu va mai simti acel ceva, oricat de tare ar fi fost.
Mai incerc o data.

Stii intersectia? Luminile de la brazii din toate apartamentele si zumzetul forfotei din supermarket. Le mai stii? Atunci ma gandeam la tine. Nu te cunosteam prea bine. Nu te cunosc nici acum, dar acum parca te stiu. Ai plecat atunci. Parca eu eram mica si tu erai tatal meu... Tatal meu imi da, in loc de iubire, o sacosa de carne, de fiecare Craciun. Stii ce fac eu? Iau carnea. Decat sa nu primesti nimic de la un om la care tii, preferi sa primesti macar un refuz... sau o sacosa de carne. Asa si atunci. Tu ai plecat si eu am mai primit o palma de la viata. Ultima, sa mor!, mi-am zis... Nu a fost asa. A fost doar... inca una. Te-am lasat sa pleci, dar nu te-am scapat din ochi. Te-ai dus in prima casa calda, ai sarutat un copil si i-ai intins - ca un tanar Craciun, ce esti - cadoul pe care si-l dorea (mie nu mi-ai fi daruit). Apoi ai mers in supermarket. Iti amintesti, sau vorbesc singura? Te-ai oprit in mijloc. Erau oameni peste tot. Familii, mame cu copiii, tati cu copiii, bunici cu copiii... Tu nu ai vrut sa aduci copilul din mine la cumparaturi. Ai suferit atunci si ti-ai plans nehotararea...
Acum aproape ca imi vine sa rad. Cum de ce? Nu mai e mult si vine Craciunul. Asta, daca supravietuiesc dincolo de ziua mea. Aceeasi poveste. Lumini. Forfota. Tu. Nehotararea ta. Drama. Eu? Nu stiu... Ma mai gandesc. Poate eu o sa lipsesc anul asta. Copilul meu o sa fie rotund pana atunci, poate pun si de-o nunta secreta... Vad eu. Nu spun ca te parasesc, poate ne vedem la anul, dar Craciunul asta chiar trebuie sa-ti rezolvi drama singur. Imi pare rau, sincer. Mint, imi pare bine.
Arati ca un melc, cu ochii astia holbati asa. Ce te miri? Te miri ca te sfidez sau ca se rotunjeste? Lasa copilul! Gandul!!! E mult mai important gandul. Si o sa se faca de noua luni. Iar cand o sa fie proaspat clocit o sa o am. Constiinta ca pot si fara... Foarte bine, multumesc. Gata, te pup. Ne auzim la telefon... de Craciun.

Exercitiu: aceste ganduri ar durea pe oricine. Spuse, simtite, gandite... Dar eu, cititorul, nu simt decat o pendulare intre Visniec si Ionescu (hahaha)... Poate scrisa altfel, ar putea fi simtita altfel? Hm...

L-am lasat acolo. In intersectie. Cum a facut el Craciunul trecut. Parca a fost o scena de film. S-a agatat cu mainile de umerii mei, m-a privit si a inceput sa tipe. El nu poate fara mine. El ma iubeste, el vrea sa traim povestea... noastra. Nu l-am putut privi. Imi era ciuda ca nu il mai iubeam, mila de el ca abia acum ma iubea, si sila de Dumnezeu ca isi batea joc de sufletele noastre. Mi-a luat mana in mana lui, mi-a sarutat fiecare deget in parte si mi-a tras o linie cu aratatorul pe inelarul meu. Voi fi al tau mereu, mi-a spus. Chiar daca nu ai sa ma mai vrei. In fata cerului, in prima zi de Craciun vei fi mereu logodnica mea. Mi s-a parut o gluma proasta. Care cer? Acolo sus unde locuieste Doamna-Doamna? Hai ma, trezeste-te! Dumnezeu doarme. Sau e in coma. Sau o arde pe pamant, sub pseudonime stupide, gen Hitler, Manson sau Simona Senzual...

Sau, mai simplu.

eu
tu
Craciunul asta?
Nu!

Jocuri, jocuri, jocuri. Vorba unui prieten: "munca, fumuri, sex si rapoarte pe bloguri..." Si Belle de Jour o facea, si ea este celebra si anonima. So, "fuck me, in famous"!!!

6 comentarii:

andrei ruse spunea...

În fiecare an de Sărbători
oamenii singuri pornesc un război
încrîncenat.

cine a găurit cu ţigara fila din calendar?
cine a dormit continuu
48 de ore, încolăcind televizorul spart?

şi cine a stat între mii de străini
în piaţă şi a tăcut mîlc
şi a procesat întruna
filmul mut imposibil
al vieţii lui de pînă atunci?

dacă vedeţi un om singur
să-i daţi să bea. deşi
e deja beat.
dacă vedeţi un om singur să-l
duceţi la cinematograf
deşi e deja acolo şi,
cum spuneam,
urmăreşte un film mut dereglat
în care e el şi viaţa lui fără noimă.

şi eu am fost un om singur pe stradă
şi dumitru crudu a fost singur-singur
ca un gîndac pe o felie de pîine
(şi întunericul arunca în jurul lui
limbi de foc şi foi poliţiste
ca o imensă floare carnivoră)

şi eu am fost singur şi dudu
a fost singur
şi am plecat împreună în taxiul imaginaţiei
la chişinău şi în cuba
şi şoferul ne-a dus pe degeaba
pentru că ne văzuse la televizor

am fost singur şi de asta vorbesc.

Salvaţi sufletele oamenilor singuri.

Daţi-le să bea, duceţi-i la cinematograf…

(Razboiul oamenilor singuri - Marius Ianus)

diana vlase spunea...

frumos de singur...

aprozarnet spunea...

pm...
-fara mare legatura legatura

"Cantec de craciun" (din 2007)

De craciun fa un drum, fa un boom,
Fii chiar mai nebun!
Du-te-n market, da un tur,
Umple-ti sacul cu tot ce-a auzi ca este bun!
De nu mai este loc in sac, tu fa-ti loc buimac,
Cu el prin hipermarket saturat! Hei!
Iar la cine comenteaza, tu da-i frumos o speteaza,
Nu fii tu mai prost!

Fara rost alearga, impinge-te, bate-te..
Pe ce n-ai fi vrut la inceput!
Numai ca de altii-l vor, atunci te iei si tu dupa sobor,
E un fapt:
Nimeni nu trebuie sa stea in afara de valul de oameni acerbat!
Absolut nimeni, e chiar o rusine,
Sa stai pe-afara e-un pacat!

Totul e sa aduni, sa ai,
Ca la randul tau sa poti sa… ai si mai mult!
E un Joc, pe viata si pe moarte si in care
Doar n-o sa fii tu cel mort!
Hei! Suntem conectati,
La jocul in care castigam, numai de-am iesit imbuibati!
E craciun, si avem ocazia sa fim.. cu ceilalti mai haini !

Un Craciun fericit si plin de.. bogatie :)

diana vlase spunea...

ce tare e sa poti scrie o cheste vesela care sa gfie, de fapt, trista...

dacu spunea...

hai la mine... o să fim doi

master shifu spunea...

singurele cuvinte care mi-au rezonat in minte cititnd postul asta au fost craciun si jocuri. Despre craciun pot sa spun ca... nu mai inteleg foarte bine acum care e semnificatia lui. Cred ca am uitat pur si simplu. Sau poate ca nu am stiut niciodata, nu stiu exact. Cat despre jocuri? Fuck man. I know everything about that. Jocuri de cuvinte, jocuri de copii, jocuri cu mintea altora, jocuri cu mintea ta. O da. mai ales jocuri cu mintea mea. Si mama pe fundal: "te joci frumos mami, da?".... a. stai nu era mama. era reclama la tv. singur in casa ca doar e duminica seara.