cautare

luni, 11 mai 2009

Apa pentru ElefantiSara Gruen, una dintre cele mai de succes tinere scriitoare ale momentului, s-a născut în Vancouver şi a crescut în Ontario. În 1993 a absolvit Carleton University din Ottawa cu o diplomă în literatură engleză.

După ce lucrează o vreme în domeniul software, în 1999 se mută în Statele Unite, iar doi ani mai târziu se hotărăşte să se dedice în exclusivitate scrisului. Primele două romane, Riding Lessons (2004) şi Flying Changes (2005), o aduc în atenţia publicului şi a criticii, însă notorietatea şi-o dobândeşte cu Apă pentru elefanţi (2006), a cărui ediţie hardcover s-a vândut într-o lună în 248.000 de exemplare, a ajuns în fruntea topului de bestselleruri al prestigiosului New York Times (devansând la un moment dat Middlesex al lui Jeffrey Eugenides) şi a fost luată în opţiune în vederea ecranizării de Andrew R. Tennenbaum, producătorul filmului The Bourne Identity, contra sumei de un milion de dolari.

Succesul formidabil de care se bucură Apă pentru elefanţi i-a adus scriitoarei în toamna lui 2008 un contract de cinci milioane de dolari cu Spiegel & Grau, un imprint al Random House, pentru următoarele două romane, din care primul, Ape House, apare în 2009. Din 2006 şi până acum, Apă pentru elefanţi a rămas o prezenţă constantă în topurile celor mai bine vândute cărţi din New York Times, Los Angeles Times, Wall Street Journal, Newsday, USA Today. În anul apariţiei, romanul a fost declarat Favourite Book of the Year de către publicaţia Newsday. În 2007, este recompensat cu premiile Booksense Book of the Year şi Bookbrowse Diamond pentru cea mai populară carte. Este tradus în peste 40 de ţări, s-a vândut în 3 milioane de exemplare şi va sta la baza unei producţii cinematografice.


Cam asa arata una din cronicile pe care le-am citit despre aceasta carte. Plus afise la toate metrourile (eu sunt o persoana influentabila), asa ca... na, am imprumutat-o de la Anca. Mi-a luat in jur de o luna sa o citesc, mi s-a parut intortocheata la inceput si fara suflet (dadeam vina pe traducere) dar, de fapt, nu aveam eu linistea interioara necesara unei carti usoare, placute, ca o ploaie calda de vara. Pana la coada am ramas cu un sentiment placut. Nu i-as face aceeasi publicitate pe care am vazut ca i-au facut-o altii, insa e o carte impreuna cu care iti poti petrece o duminica frumoasa.

Niciun comentariu: