cautare

joi, 30 iulie 2009

Comedia Umana - William SaoryanIn timpul in care ma lupt cu colosul numit "Marquez - O viata", ma mai destind citind si alte carti, macar care nu arata atat de amenintator. Am luat, la intamplare, una (bine dracu' ca exista instinct feminin). Singurul lucru care nu imi place la ea este coperta, care are acel tren desenat, negru, pe un fundal alb. Totalmente neexpresiva. Am citit carti de copii care aveau coperte mai sofisticat realizate.
Dar sa nu fim superficiali. Cartea este, probabil, cea mai buna a scriitorului, sau cel putin asta a fost intentia lui, dar si-a etalat talentul si in dramaturgie: "The time of your life" chiar a castigat Premiul Pulitzer. Interesant este ca Saroyan l-a refuzat, argumentand ca industria nu poate judeca arta.
Comedia umana este o carte simpla. O familie din Ithaca, in vremea celui ce-al doilea razboi mondial. O mama cumpatata, care raspunde mereu cu replici demne de notat, un fiu in armata, absent pana aproape de finalul piesei, inca unul in varsta de 14 ani, un baiat la care toate mamele viseaza, si un pusti de patru anisori, Ulise, care este astfel conturat incat poti bine vedea toata maturitatea de care poate da dovada un copil. Un text simplu, usor de citit, care iti place pentru ca nu iti dai seama ca este... o carte. Mi s-a intamplat sa ma gandesc la intamplarile din "Comedia Umana" si sa ma intreb pe ce program era (nu e o gluma)!
Cred ca este destul de dificil sa mentii un anumit gen de vocabular pentru fiecare dintre personale, dar atat de natural incat sa para ca a invatat de la altul dar, cu toate acestea, este folosit de el. Sper ca nu am facut o prezentare prea amalgamata si ca vreti si voi sa cititi comedia umana.

Niciun comentariu: