cautare

luni, 26 octombrie 2009

Bucharest Masters of Jazz – O reusita unanima!

S-a intamplat sa nu pot ajunge decat in ultima seara a festivalului, desi mi-ar fi placut sa merg in fiecare dintre cele trei zile anuntate pentru luna octombrie. Dar au fost „spioni” de incredere, care mi-au luminat calea!

Mike Stern Band, am gasit pe youtube chiar filmare de la Bucuresti. Sa vedem:Bucharest Master of Jazz este la a doua editie, si spun „este” pentru ca nu s-a incheiat. Vom mai avea parte de o surpriza in luna noiembrie.

Ce am vazut eu aseara? Branford Marsalis Quartet si Mike Stern Band. Am vazut impreuna Mike Stern Band mai sus, iar in filmuletul de mai jos sunt (dupa cum zice Arsinel) iubitii mei (pentru ca mi-au placut fantastic) Branford Marsalis Quartet, tot din concertul de la Bucuresti:As vrea sa denumesc experienta incantatoare din Sala Palatului... muzica. Desi Jazz-ul nu place tuturor, toti cei care s-au aflat in sala s-au bucurat de cateva ore traite cu sufletul deschis si pregatit pentru asa o calatorie, de multa arta si mai multa cunoastere, de respect, precizie si daruire. Nu imi amintesc sa fi intalnit un public care sa astepte cu nerabdare finalul unei bucati muzicale, doar pentru a arata artistului, cu aplauze fierbinti, cat de tare ii place.

Ma gandeam la ceea ce se spune. „La inceput a fost cuvantul!”. As pune la indoiala asta, pentru ca am tendinta sa simt (si nu sa cred) ca la inceput a fost muzica. Muzica aceea dumnezeiasca, care – prin frumusetea ei - nu lasa loc niciunui cuvant, acel fel de melodie care ma face sa ma intreb in clipa asta ce vorbe ar trebui sa folosesc ca sa pot descrie intocmai cat de tare mi-a placut? Oare frazele interogative nu ajung, ca sa va conving sa va cumparati macar o data bilet la un atate eveniment?

Sala destul de plina pentru o a treia zi de festival, public frumos, cunoscator si manierat, sunet bun (sau cel putin asa mi s-a parut mie), eleganta, bun simt si lirism muzical. Nu mi-am dat seama cand au trecut orele. Am ascultat si nu-mi amintesc decat ... de culoarul care se crease intre artisti si mine. Parca imi cantau mie si nimic din jurul meu nu mai era insemnat.

Pentru cei care au fost starniti de acordurile acestor oameni mari:

Branford Marsalis Quartet:
http://www.myspace.com/branfordmarsalis

Mike Stern Band:
http://www.mikestern.org/

13 comentarii:

Anonim spunea...

Avantajul unei lumi pestritze ,pline de posibilitatile alegerilor libere.spectacole,teatru ,muzica,etc...Crede ma nu vrei sa traiesti experientza provinciei unde nu se mai intampla nimic.Pobabil ai sa ma condamni..,asa e,nu ma tin aici decat amaintirile si atat,probabil baiatul meu..Revenind ,Muzica placerea auditiei directe si a lumii pline de boemism (boemia personala a fiecaruia)intorsi acasa aveti la ce va gandii sunteti fericiti...exista speranzta unei altei zile ,pline.

diana spunea...

Dincolo de faptul ca scrii mult mai neatent decat mine, n-ai dreptate. Din provincie vin si eu si nu am avut niciodata nici un ragaz de plictiseala...

Anonim spunea...

Probabil sunt mai neatent decat tine...,detaliul in general ma scoate din sarite,te anuntz ca in provincia din sunt eu,(CHIAR NU SE INTAMPLA NIMIC).Nu exista teatru,viata culturala se reduce la specatcole de miss....,sau la cate un artist care si aduce aminte ca si aici sunt oameni , si astfel vine sa si intregeasca rapid venitul...,sau cantecele cu prescolari,desigur organizate ptr a intregii programa unora.Ramane poate linistea provinciala,care insa nu tine loc dorintei de altceva ,(bun si de calitate).Nu mi argumenta cat de bine era la tine n provincie,personal am tras o concluzie legata de ce se intampla in orasele mai mari.Si nu am facut nici analiza p text.

diana spunea...

N-am sa ma cert cu tine, nu stiu cum e in orasul tau. Ceea ce eu voiam sa spun este ca poti face chestii de calitate cu timpul tau indiferent unde esti. Curios e ca cei mai multi bucuresteni nu fac nimic...

Anonim spunea...

Nu ne certam,departe de mine,am un prieten actor...,vine aici in vacantza ,pentru liniste doar.L am rugat sa incerce ceva cu tinerii de aici ,un proiect,ceva...raspunsul a fost ucigator..,orasul este mort.Pentru el faptul ca a reusit sa apara printre mondeni(la tv) e un lucru bun ,sa schimbat ceva.In rest de aici unde nu se intampla nimic numai de bine.....Intelegi?..

diana spunea...

Inteleg... Mai, daca toata lumea ar fi ca prietenul tau nu s-ar mai intampla nimic, decat in capitale. Eu cred ca daca puneti umarul la treaba se pot intampla si acolo chestii frumoase. Cum de se duc oamenii la baluri si la tot felul de cacaturi. Oamenii trebuie educati continuu, fara odihna si fara somn. Si daca nu face nimeni, fii tu primul!:)

diana spunea...

Sa-ti dau niste texte?

Anonim spunea...

Sa mi dai.

diana spunea...

Cred ca azi mai termin o piesa. Zilele urmatoare o postez. O sa-ti mai dau si altele, fie ale mele, fie ale altora.

Anonim spunea...

Am incercat cand eram un pic mai tinerel si increzator...,acum sunt un leu batran ,si e uimitor cum renuntz sa vanez ,consternat de prostia vanatului....

diana spunea...

Am mai spus asta, dar nu imi este teama de repetitii. Profa mea de romana din galati imi spunea ca toata viata e o lupta, nu tine de varsta, nu tine de putere. Tine numai de vise. Iar visele nu trebuie sa moara niciodata:(

Anonim spunea...

Exista potential,asta stiu fara sa fiu profesionist,insa trebuie ca cineva dedicat si de profesie sa indrume...,renuntzand desigur pentru un timp la el.Iar renuntarea de sine ... e o gluma .Ai putea?????

diana spunea...

Eu as putea. De fapt asta fac, cu fiecare ocazie care mi se da...