cautare

joi, 17 decembrie 2009

Aplauze pentru B.U.G. Mafia!

www.muzicabuna.ro


Din cauza tampeniilor care se promoveaza prin presa am ajuns sa refuz invitatii la multe evenimente. Sonorizare proasta, artisti care nu asteapta decat onorariul, organizare demna de triburile africane (sau nici macar?)… cred ca mi se intelege si, totodata, scuza scarba teribila care m-a cuprins.

Dar aseara am fost la concert B.U.G. Mafia, la Sala Polivalenta.
Fie ca va place sau nu, aceasta trupa este cea mai longeviva si mai de succes, in “istoria” hip-hopului romanesc. Iar aseara nu s-au dezis.

Am ajuns la timp, adica la 20,00. Era destul de putina lume. Fie ca dam vina pe vreme, fie pe publicul de hip-hop, care s-a rarit substantial, fie ca Mafia nu mai are atat de multi fani cum aveau odata, ideea este ca abia spre ora 21.30 am putut privi in sala cu mai mult curaj, pentru ca numarul celor din public a trecut de 2500. Fara, insa, a umple spatiul (binecunoscutul spatiu de la Polivalenta, friguros, prea mare, prea trist…).

In deschidere a cantat Grasul XXL, impreuna cu baietii de la Agresiv si cu Maximilian. Piese vechi, piese noi, o atitudine potrivita pentru a incinge spiritele intr-o seara friguroasa de iarna. O sa sune ciudat, dar aseara a fost o sonorizare buna. Neobisnuit, nu? S-a auzit clar, frumos, profi’, in majoritatea colturilor din Polivalenta. Spun asta pentru ca m-am tot plimbat prin sala, cu dorinta de a auzi mai multe pareri vzavi de artisti.Apoi au urcat “performerii” asteptati: Uzzi, Tataee, Caddy, iar alaturi de ei au fost invitati si Villy, Mario, Jasmine. Primul meu gand, cand au pasit pe scena, a fost ca “sunt in forma”. Si nu m-am inselat. Au cantata cele mai mari hit-uri ale lor, admirabil, fara cusur (as mai adauga…).
S-a vazut si pe chipurile lor dezamagirea… numarul fanilor B.U.G. se imputineaza pe zi ce trece. Insa si-au revenit imediat. Tataee, care devine – de aseara – preferatul meu, “si-a lasat sufletul pe scena”. Stiu ca discursurile melo’ nu au ce cauta in articolele despre artistii hip-hop, insa nu pot sa trec cu vederea faptul ca Tatae a dat totul aseara pe scena. A cantata cu atat de multa dragoste pentru muzica, s-a implicat atat de puternic in tot ce se intampla, atat pe scena, cat si dincolo de ea, incat, din punctual meu de vedere, a fost omul serii. Ii vedeam picurii de transpiratie cum sareau o data cu el, ii auzeam vocea binecunoscuta cum ruga (parca) publicul, prin piesele lor, sa nu ii uite niciodata… La un moment dat am simtit ca acest concert a fost unul definitoriu pentru cei trei, ca o treapta peste care trebuie sa treaca, pentru a continua. Nu stiu daca a fost asa, dar cu siguranta pe mine m-a sensibilizat, pentru ca i-am vazut mai artisti ca niciodata, mai pregatiti sa se prezinte in fata publicului decat erau acum 10 ani, mai inversunati, mai atipici, mai buni.

S-au intamplat si o gramada de haoisenii, cele mai multe de nepovestit. Foarte misto au fost si Uzzi si Villy, iar o adevarata surpriza s-a dovedit a fi Jasmine, cea care apare si in clipul “Cu Talpile Arse”. Pai, fata a cantata live mai bine decat pe piesa, a avut o atitudine decenta si, exceptand “va iubim!”-ul de la final (care nu era necesar…), a avut o tinuta de mentionat.
Are sens sa amintesc ca B.U.G.-ii s-au intors de trei ore pe scena, dat fiind aplauzele acelui public destul de rasfirat? Sau ca Tataee a afirmat, la final, ca nu credea ca va putea termina concertul (atat de tare a tinut sa iasa bine, incat a fost epuizat…)? Sau ca Uzzi era cu (legendara) sticla de bautura intr-o mana si microfonul in cealata, pompandu-ne in urechi versuri cunoscute, cantate cum numai el stie?

Daca este ceva trist in contextual acesta, e ca ii punem pe acesti oameni, care au schimbat cursul muzicii din Romania, pe aceeasi treapta cu debutantii, cand noi ar trebui sa-i iubim si sa-i respectam pentru ceea ce reprezinta in sine, adica adevarate legende autohtone. Poate ca mai este nevoie sa treaca 15 ani ca oamenii sa realizeze asta, iar atunci, ca un omagiu onest, sa umplem salile pentru cei care ne-au zguduit masinile de atatea ori…

Tot respectul pentru cei care au strigat aseara, pentru toti artistii care au urcat pe scena, pentru Media Services Events si multumiri Savinei:)!

2 comentarii:

S0B0 spunea...

intr-adevar, aplauze pentru performance-ul artistilor, insa nota 4 pentru sonorizare si organizare. parerea mea: http://bit.ly/7GLAY3

diana spunea...

Vezi, daca nu te-ai plimbat ca mine? :) Poate ca nu ai fost la altele la Poli', ca sa vezi sonorizare murata:))