cautare

marți, 8 decembrie 2009

Colinda, colinda, si banii sa curga!!!Articol publicat pe www.muzicabuna.ro

Nu prea rimeaza, asa este. Ei si ce daca? Trebuie sa rimeze? Dar de cand mai are ceva sens in tara asta?

Va amintiti de cuvantul “traditie”? Nu, nu “marketing”, nu “buget alocat” si, in nici un caz, nu “advertising”.
Acum cativa ani erau vreo doi, trei artisti care se “bunghisera” de “combinatia” cu colindele. Si parca nici nu erau asa de vinovati. Mai cantau si pentru bani, dar mai cantau si pentru suflet. Au mai ramas cativa, Hrusca “stile”, dar abia, abia mai fac fata valului nou.
Care val nou s-a prins de “shmen”. E cool frate sa scoti un album de colinde. Toata lumea cauta cadouri de Craciun si ce poate fi mai potrivit decat un album de colinde. Romanesti. Adevarate. Cantate cu instrumente frumoase, cu linii fine, cu voci perfecte.
Doar ca… Vocile apar ca ciupercile dupa ploaie, colindele suna toate la fel, ba din ce in ce mai prost. Pentru ca unii artisti, din lipsa unei acurateti vocale desavarsite, au apelat la tot felul de sunete. De apa. Ati mai auzit despre un colind in care se auzea un rau curgand invulburat, pe fundal? La noi se poate tot!
Sa mai vorbim despre concerte? Pai ce artist n-are, dom’le, in repertoriu lui si un colind, doua. Asa, ca “vin sarbatorile si… sa le mai inmuiem inimile romanilor”. Tare mare mi-ar fi mirarea sa nu aiba si cate un set de muzica lautareasca si de petrecere. Nuuu. Nu numaleee! Artistii nostri canta SI muzica de petrecere. Manele este altceva (care este). E urat sa ganditi asta.
M-a apucat asa un sictir numai la gandul ca colindele (mai bine scuz cacofonia, decat sa ma chinui sa rescriu fraza) nu mai inseamna nimic altceva decat inca o rampa de imbulzit pe usa stramta, stramta a buzunarului nostru.
As fi foarte multumita daca ati nota la comentarii toti artistii din Romania care au si un album, doua de colinde.
Pai zic sa traim bine, ca de colindat are cine! Dom. Dom.

2 comentarii:

amokkk spunea...

Gresit. nu orice "artist" are 1-2 albume cu colinde de craciu (scuza si tu cacofonia). ci orice papagal fara voce sau stil, de orice fel, cu gand de inavutire in perioada sarbatorilor de iarna. cum vara canta hit-uri de vara dealea cu la mare la soare, bla, bla, bla. dar cum poporul roman e prost facut gramada asculta orice melodie cu Dom Dom.
Patetic de-a dreptul. felicitari pentru articol.
cu drag, Tavi.

diana spunea...

Da, ai dreptate. Doar ca notiunea de "artist" este atat de perimata, incat mi-am perims sa ii innobilez pe toti cu acest statut hain:))