cautare

miercuri, 16 decembrie 2009

Mesaj de La Grinch: “De ce va place Stefan Banica?”Articol preluat de pe www.muzicabuna.ro, cu sprijinul adevaratului Grinch (care a furat Craciunul si mi l-a adus mie, intr-o toamna:)...)

Acum un an a aparut un articol intr-un cotidian (nu o sa-i dau numele pentru ca asta ar insemna deja mult din partea mea…) in care se spunea (subliminal, fireste) ca s-ar putea sa avem probleme mari daca vom continua sa avem pareri “eronate” despre Stefan Banica. Doar ca aici intervine o problema: parerile noastre nu sunt eronate, ci poate subiective. Dar sustinute cu argumente, in subiectivitatea noatra.
Si acum, ca sa nu mai trag toata echipa Muzicabuna “in josul parerilor mele” o sa scriu acest articol ca un editorial, adica strict punctul meu (propriu si pesonal) de vedere. So…
Acest Elvis Presley “in mizerie” (daca ar fi sa-i raportam pe cei doi, unul la celalat) al rock-ului romanesc, acest megastar cu versuri “caterincoase”, acest sferto etno-cantaret ne incanta cu ale lui colinde… la Sala Palatului.
Nici un (nu “niciun”, ci nici macar unul) manelist din tara asta nu ma sperie mai mult decat un fan Stefan (voila rima!) Banica Jr. Niciun viscol cu drum inzapezit nu ma inspaimanta la fel de atre ca hoardele de oameni care se imbulzesc sa ii mai umfle conturile mai sus mentionatului.
Pe Hrusca il inteleg, el asta face de cand sunt eu cea mai mica. Dar Banica? De unde veleitatea asta de colindo’man? De vreo 4-5 ani s-a erijat in acest mesager al Craciunului iar piata si publicul l-au adoptat de parca nu ar mai fi existat niciodata un trend-setter mai trend-setter decat el, in materie de cantece tematice. Cum se transforma, insa, “Durli durli da” in “Leru-i Ler”? Cum se transforma Veta, cu chiuveta ei cu tot, in Fecioara Maria, nascatoare de prunc? Aceasta trecere cred ca mi-a scapat, asa imi pot explica de ce nu pricep fenomenul.
Iar daca ma intrebi pe mine, un ins gelat, dat cu creion dermatograf si cu fond de ten, cu glumitze citite de pe prompter si versuri de trubadur “smecherit” al secolului XXI, nu are ce cauta pe o scena de Craciun.
Asa ca, in prag de Sarbatori, las spiritul Craciunului deoparte, fac abstractie de hoardele de la Sala Palatului, ma transform in Grinch si zic: “Ma nene, ne lasi? Ne-o fi pacalit Zana ani de zile, la “Surprize Surprize”, am inghitit-o pe asta cu bunatatea, altruismul, generozitatea, s.a. Insa o tona de siropuri pseudo-rock e mai mult decat pot duce. Am trecut cu greu peste “Danseaza baba”, “Bubulina Gospodina” si alte aberatii muzicale, de ce trebuie sa te iubesc si de Craciun? De ce trebuie sa iti vad zambetul dezinteresat pe toate posturile? De ce a trebuit sa faci si un film de Craciun? De ce? Si pana la urma, daca vinde, trebuie sa intreb asa: oameni buni, DE CE VA PLACE STEFAN BANICA JR???
De asta?

Ma inclin in fata publicului din Romania si ii spun: “Nu va inteleg, dar va iubesc si asa. Mai ales ca Stefan Banica contracteaza uneori si cate un cor, care canta cu el in concertele de Craciun… Wooow…”
Sa ma pazeasca Sfantu’ de Zana Buna!

Niciun comentariu: