cautare

miercuri, 13 ianuarie 2010

Visul artistului roman

Preluare www.muzicabuna.roImediat dupa ce mi-am dat seama cat de pompos suna titlul, m-am decis sa transform acest articol intr-un eseu.

Daca i-ar intreba cineva pe artistii romani despre marele lor vis (ne referim la planul profesional), fiecare dintre ei ar raspunde ca doreste sa aiba succes “afara”. Ce inseamna acest afara? Sa fii difuzat la radiouri, transmis la televizor, cerut la concerte… de publicul din alte tari. International, care vas a zica.

Primul gand care imi vine in minte este ca “marile laude” ale artistilor care au mai pasit pe ici, pe colo (nu in diaspora, sa ne intelegem), au fost ca au semnat cate un contract de difuzare cu cate o companie din Bulgaria, Ungaria, rar Germania sau Grecia. Dar apoi realizez ca… gandesc marunt.

Cine “exporta” muzica?
S.U.A., UK, Olanda sau Germania si… de aici procentul exportului de muzica devine atat de mic, incat nu are sens sa fie mentionat. In aceasta categorie intram si noi, desi cam la coada ei. Succesul pe plan international, daca nu esti un artist care sa vina din S.U.A. sau din tarile mai sus mentionate, nu poate avea un impact altfel decat… mic. Tari ca Sudan, Peru, Etiopia, Guadelupa, Yemen, Slovacia sau Muntenegru se pot lauda cu acelasi succes pe plan international ca si noi, adica cu cativa artisti razleti. Adica mai nimic.
Revenind la visul artistilor, “succesul afara” nu inseamna ceea ce au reusit sa realizeze Morandi sau Rynno si Sylvia, desi este un (mic) pas inainte.

Pe de alta parte, este drept ca aceste tari (exportatoare) dau si tonul in muzica, au si cele mai mari retele de marketing si informare, au si cele mai performante aparaturi, dar si cei mai performanti oameni. De ce? Pentru ca si-i permit.

Doresc succes artistilor romani pe piata internationala, succesul acela adevarat, care i-ar putea transforma in adevarate staruri, reconoscibile in toate tarile de pe planeta. Dar asta suna, mai degraba, ca un vis frumos, nu? Pana la urma, visele nu sunt altceva decat cele mai indraznete dorinte ale unor minti creative.

2 comentarii:

dica spunea...

as vrea sa mentionez un lucru, fara sa dau nume. avem aparatura buna. avem muzica buna. e adevarat ca masterele se fac afara, ins, noi chiar facem muzica buna. crede ma ca muzica romaneasca se vinde CU TOT CU DREPTURI TOTALE afara. ceea ce multi romani nu stiu. o piesa vanduta cu totul afara, repet, si se intelege ce inseamna asta, costa undeva la 15 mii euro. iar respectiva piesa produce undeva la 200 mii euro. mai mult nu imi permit sa spun. bravo baieti.

diana spunea...

Pai, asta inseamna ca fac si cativa banuit. Minunat. 15 mii de euro (desi imi suna putin exagerat... pmdv) nu iti ofera si recunoastere worldwide, iar asta era ideea art. meu:).