cautare

luni, 29 martie 2010

Ce ne mai place... Romaneste!

www.muzicabuna.ro

Hip-hop-ul, unul dintre genurile muzicale care isteriza publicul mult inainte sa apara astia cu "piuitorile" lor, a intrat, la un moment dat, intr-un con de umbra.
Aceea a fost perioada terifianta in care unii cantareti de hip-hop s-au ingropat in cartiere si - de atunci - nu s-a mai stiut nimic de ei (fericitii!!!), altii si-au stramtat pantalonii si si-au lasat breton, ca sa poata produce house, iar altii (multi? putini?) au inceput sa cante despre cat de naspa suntem.

Care dintre cele trei categorii a avut succes?
Pai, primii mai stau si acum ascunsi prin cartiere, cu dorinte mari mascate in spatele fricii de public, care - zic ei - nu-i mai asculta; despre cei care s-au "transformat", stim ca fac parte din clasa activa a producatorilor de house (desi suspina amar dupa prima dragoste); iar a treia categorie, well, ei se numesc Puya si GuessWho.
Nu arunc cu pietre in cei din urma, ba dimpotriva, ii laud (cu vocea sugrumata) pentru ca au gasit ceea ce se numeste calcaiul lui Ahile sau al romanului, in cazul de fatza. Am vazut, de dimineata, clipul piesei "Undeva-n Balcani" si m-am intrebat: de ce ne-am isterizat noi, cu totii, la aparitia acestei piese? Pentru ca vorbeste despre ce naspa e poporul nostru? Despre cum ne facem de ras la fiecare pas? Despre cum traditiile si obiceiurile noastre sunt luate la misto de noi insine?
Si cum obisnuiesc sa-mi pun intrebari, cu certitudinea ca se poate sa nu gasesc raspunsuri niciodata, zic: de ce GuesWho a avut succes doar cu piesa "Locul Potrivit" si nu cu "EuGen" sau cu "Tu"? Din acelasi motiv, pentru ca "Locul Potrivit" este o piesa "buna" despre cum suntem noi "naspa", pentru ca ne-am nascut in locul nepotrivit, pentru ca, desi suntem niste comori, niste oameni buni, cu principii, onesti si toate cele, avem vieti de kkt... din cauze externe (de preferat politice sau sociale).
Asta ne place, sa se cante despre noi, sa ne identificam, fie la misto, cu niste manelisti, fie, pe bune, cu niste victime. Asa "ne place de cantaretii nostri, ei este cool si merita aplauza!"

BTW, daca asculti integral albumul lui Puya, s-ar putea sa nu-ti mai placa atat de mult cele doua-trei piese de single...

2 comentarii:

Soparlyk spunea...

Mie imi place la nebunie "Eugen" si a mai prins si pe la altii carte au ascultat albumul...

Dar de Spike ce zici?

diana spunea...

Si mie mi-a placut. Dar vorbim despre majoritate, sa nu ma intelegi gresit.
N-am pareri legate de Spike...