cautare

miercuri, 16 iunie 2010

Jurnalul Ascuns - Sebastian BarryEra maica-sa ,ma!
Dupa ce am citit cartea asta cu sufletul la gura, pentru ca mi s-a parut ca are o scriitura inedita si plina de sens, finalul m-a doborat iremediabil. Deci, da, era maica-sa!!!

Jurnalul Ascuns al lui Sebastian Barry, carte care a fost nominalizata pentru Booker Prize 2008, ascunde o poveste halucinanta. Intr-un spital de boli mintale, supravietuieste o batrana de 100 de ani. Este de peste 65 de ani internata si, cu fiecare pagina, ii descoperim povestea. Frumusetea este ca atat ea, cat si directorul spitalului in care este internata, tin cate un jurnal in care isi povesteste, fiecare, viata.
Povestea femeii este incredibila. Ea, cea mai frumoasa fata din oras, a trebuit sa patimeasca pentru famila ei, pentru intunericul care stapanea inceputul secolului trecut; si pentru o iubire neinteleasa. El, doctorul, la randul lui, are multe de povestit, multe de observat, multe de trait.

As fi dat nota maxima cartii, daca nu era sa ma deranjeze finalul de telenovela. Doctorul era chiar fiul femeii, fiu care i-a fost luat de la pantec imediat dupa ce a fost nascut. Se pare ca moartea a intarziat sa apara, tocmai pentru a se face aceasta descoperire. Stupid, stiu, insa este scrisa atat de frumos, cu pasaje care te poarta intre poveste si realitate, cu transpuneri ale prezentului prin mintea unul bonlav mintal, cu sensibilitate si mister.

O sa uit ca am citit-o pana la capat si o sa cer sa nu ramaneti indiferenti, cand o vedeti pe rafturi.

Roseanne
"E ciudat, dar incep sa imi dau seama ca omul fara povesti pe care sa le cultive de-a lungul vietii si care sa dainuie, se pierde fara urma, nu doar pentru istorie, ci si pentru cei care vin dupa el."
"La urma urmei, lumea este cu adevarat frumoasa si, de-am fi orice alta creatura in afara de om, am trai o fericire vesnica"

2 comentarii:

Maria spunea...

off! de ce ai spus finalul??? :)) defapt nici nu stiu ce sa fac: sa rad (pt ca este probabil ca mi-ai dezvaluit cv ce ma v-a ajuta in lecturare ori mi-ai aratat ca aceasta carte tinde sa fie penibila...?),ori sa-mi para foarta RAU pt ca mi-ai furat fericira de a descoperi singura finalul??! Stii, o recenzie nu...n-ar trebuie sa insemne asa ceva! N-ar trebui sa compromita lectura prin dezvaluirea unor fapte cruciale! In rest scrii frum, dar...te roog! a fost f urat si egoist ce ai facut :((

Diana Vlase spunea...

So sorry... N-am intentionat sa fac o recenzie, pur si simplu am scris ce am crezut despre carte...